Prosty patent na wspaniałe pieczyste.  Tym sposobem jesteśmy w stanie przygotować multum produktów od różnorakich mięs po wegetariańskie czy wegańskie specjały. Tradycyjny przepis zawiera glinę którą oblepiamy to co mamy. Można zastosować też masę solną w proporcji 1:1. Na średniej wielkości kurczaka będziemy potrzebować około kilograma mąki i tyle samo soli. Wyrabiamy masę solną czy glinę tak aby była plastyczna i oblepiamy około dwu centymetrową nasze produkty. Jeśli kura jest nie oskubana z pierza to dokładnie skubiemy pióra pod skrzydłami a resztę z grubsza. Pozostałości odejdą razem z gliną. Łuski ryb też powinny odjeść z gliną więc odpada nam skrobanie, chociaż tu stuprocentowej pewności nie ma. Jeśli używamy masy solnej to raczej oskrobał bym rybę i bardziej przyłożyłbym się do skubania pierza. Ptaka czy rybę można nafaszerować czym tylko zapragniemy.

Zaczynamy od rozgarnięcia ogniska  robiąc małe zagłębienie w popiele. W zagłębieniu umieszczamy naszą przyszłą pieczeń,przysypujemy żarem i palimy na niej ognisko. Czas potrzebny na upieczenie kurczaka to około 2,5h dla ryb będzie to połowa krócej. Plusy takiego pieczenia są takie że, nie trzeba przejmować się przypaleniem lub nie dopieczeniem mięsa czy warzyw, do tego pieczeń jest bardzo soczysta. Jeśli zostawimy na dłużej w ognisku niż przewidywany czas pieczenia to nic się nie stanie.

 

 

w glinie

 

Dodaj komentarz